Pieczone skrzydełka z kurczaka

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Skrzydełka z kurczaka - 1 kg
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Czosnek niedźwiedzi - 2 łyżki
  • Papryka słodka w proszku - 1 łyżeczka
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Tymianek - ½ łyżeczki
  • Liść laurowy - 4 sztuki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Skrzydełka przełożyć do miski i oblać oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę słodką, czosnek, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszać. Między skrzydełka włożyć liście laurowe i przykryć pokrywką lub folią, aby nie wyschły. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć skrzydełka. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 10 minut, aż będą złote.
  4. Wyjąć z piekarnika i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady:

Skrzydełka najlepiej smakują po zamarynowaniu przez noc. Możesz je upiec od razu, ale smak nie będzie tak intensywny.

Preferuje skrzydełka przypieczone na złoto , dlatego na koniec zwiększam temperaturę do 220 stopni.

Oceń ten przepis