Pieczone skrzydełka z kurczaka
- 4 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Czosnek niedźwiedzi - 2 łyżki
- Papryka słodka w proszku - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Tymianek - ½ łyżeczki
- Liść laurowy - 4 sztuki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Skrzydełka przełożyć do miski i oblać oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę słodką, czosnek, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszać. Między skrzydełka włożyć liście laurowe i przykryć pokrywką lub folią, aby nie wyschły. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć skrzydełka. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 10 minut, aż będą złote.
- Wyjąć z piekarnika i podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady:
Skrzydełka najlepiej smakują po zamarynowaniu przez noc. Możesz je upiec od razu, ale smak nie będzie tak intensywny.
Preferuje skrzydełka przypieczone na złoto , dlatego na koniec zwiększam temperaturę do 220 stopni.