Pieczeń z polędwiczek wieprzowych

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) - 4 sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Papryka w proszku
  • Sól
  • Majeranek
  • Białko jajka - 1 sztuka

Pieczone polędwiczki  to danie idealne na weekend, gdy nie chcemy długo stać przy kuchni, a chcielibyśmy zjeść coś pysznego. Wystarczy przygotować do nich jakiś sos śmietanowy, koperkowy lub musztardowy. A to co zostanie, po ostudzeniu, świetne będzie do kanapek.

Przygotowanie

Polędwiczki posmarować białkiem (dzięki temu nie rozpadają się podczas krojenia do kanapek), a następnie natrzeć drobno posiekanym czosnkiem, solą i papryką. Wszystkie kawałki złożyć razem i związać ciasno sznureczkiem.

Mięso włożyć do wysmarowanej olejem żaroodpornej formy i posypać majerankiem.

Piec przez ok. 30 min. w temp. 200 st, a następnie podlać szklanką gorącej wody, przykryć i piec jeszcze około 1 godziny lub nawet 1,5 godzinki.

Kroić w plasterki zgodnie z przeznaczeniem, grubiej do obiadu, cieniutko do kanapek.

Oceń ten przepis