Pieczeń z polędwiczek wieprzowych
- 4 porcje
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) - 4 sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Papryka w proszku
- Sól
- Majeranek
- Białko jajka - 1 sztuka
Przygotowanie
Polędwiczki posmarować białkiem (dzięki temu nie rozpadają się podczas krojenia do kanapek), a następnie natrzeć drobno posiekanym czosnkiem, solą i papryką. Wszystkie kawałki złożyć razem i związać ciasno sznureczkiem.
Mięso włożyć do wysmarowanej olejem żaroodpornej formy i posypać majerankiem.
Piec przez ok. 30 min. w temp. 200 st, a następnie podlać szklanką gorącej wody, przykryć i piec jeszcze około 1 godziny lub nawet 1,5 godzinki.
Kroić w plasterki zgodnie z przeznaczeniem, grubiej do obiadu, cieniutko do kanapek.