Pieczeń rzymska, regionalnie nazywana „zając”

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 1 porcja
  • 3 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mięso chude 1,5 kg (nadaje się każdy rodzaj mięsa, ale najlepsze jest mięso wieprzowe)
  • Mięso tłuste – 0,5 kg (np. boczek surowy)
  • Kasza jaglana bezglutenowa - 15 dkg
  • Jaja – 3 szt.
  • Przyprawy: sól, ziele angielskie, pieprz, majeranek, kminek, lub inne ulubione
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Mąka z amarantusa do obtoczenia pieczeni.

Pieczeń rzymska nadaje się jako wędlina na kanapki, ale również grubiej pokrojona może być podawana jako danie obiadowe z dowolnym sosem.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną zalać wodą na kilka godzin w celu redukcji goryczki. Odcedzić i zalać rosołem np. z bg bulionu, tak aby rosół sięgał nieznacznie ponad poziom kaszy. Zagotować, a następnie pozostawić pod przykryciem na wolnym ogniu na 15 minut, nie mieszać. Gorącą kaszę zmiksować blenderem, dodając w miarę potrzeby trochę rosołu. Mięso wraz z masą z kaszy jaglanej zmielić maszynką na sitku z drobnymi otworami. Dodać jaja, rozdrobniony czosnek, przyprawić (ostrożnie z solą – w czasie pieczenia z pieczeni wypłynie trochę płynu, a sól pozostanie w środku). Dobrze wyrobić masę mięsną. W rękach formować kulę, dobrze ugniatając. Obtoczyć kulę mięsną w mące z amarantusa. Uformować walec i włożyć do foremki posmarowanej olejem. Mięso w foremce powinno być niżej od krawędzi foremki, bo w czasie pieczenia się podniesie i wypłynie z niego trochę płynu.. Posypać mięso kminkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 170 stopni C przez 1,5 godz.

Oceń ten przepis