Penne ryżowe z szynką włoską

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Makaron penne ryżowy - 1 opakowanie
  • Szynka włoska lub inna dojrzewająca - 2 plastry
  • Oliwa - 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka, ew. pomidory z puszki lub świeży pomidor pokrojony w kostkę
  • Ser do starcia np. parmezan lub owczy - kawałeczek
  • Pieprz
  • Zioła np. bazylia

Przygotowanie

Makaron ugotować według zaleceń producenta. Zetrzeć ser.

W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotować sos: rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu i podsmażyć krótko – ok. 1 minuty. Dodać pokrojoną szynkę. Pod koniec smażenia dorzucić przecier pomidorowy, pomidory, zioła i dolać ok. 50 ml wody, doprowadzić do wrzenia.

Po chwili odstawić patelnię/rondel. Jeśli zamiast przecieru używamy świeżego pomidora należy go obrać, posiekać drobno i krótko podsmażyć razem z szynką, wtedy nie należy dodawać wody.

Makaron odlać i otrząsnąć na sicie, dorzucić do rondla z sosem, wymieszać całość. Na koniec posypać tartym serem.

Oceń ten przepis