Penne ryżowe z szynką włoską
- 2 porcje
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Makaron penne ryżowy - 1 opakowanie
- Szynka włoska lub inna dojrzewająca - 2 plastry
- Oliwa - 1 łyżeczka
- Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka, ew. pomidory z puszki lub świeży pomidor pokrojony w kostkę
- Ser do starcia np. parmezan lub owczy - kawałeczek
- Pieprz
- Zioła np. bazylia
Przygotowanie
Makaron ugotować według zaleceń producenta. Zetrzeć ser.
W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotować sos: rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu i podsmażyć krótko – ok. 1 minuty. Dodać pokrojoną szynkę. Pod koniec smażenia dorzucić przecier pomidorowy, pomidory, zioła i dolać ok. 50 ml wody, doprowadzić do wrzenia.
Po chwili odstawić patelnię/rondel. Jeśli zamiast przecieru używamy świeżego pomidora należy go obrać, posiekać drobno i krótko podsmażyć razem z szynką, wtedy nie należy dodawać wody.
Makaron odlać i otrząsnąć na sicie, dorzucić do rondla z sosem, wymieszać całość. Na koniec posypać tartym serem.