Pasztet
- 3 porcje
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Mięso gotowane z rosołu (np. kaczka, kurczak, wołowina) - 1,5 kg
- Wątróbka drobiowa przesmażona z cebulką - 30 dag wątróbki i 2 cebule
- Ugotowany tłusty boczek niewędzony - 0,5 kg
- Ugotowana marchewka - 1 sztuka
- Ugotowany seler - 0,5 niewielkiej sztuki
- Woda z gotowanego boczku - 2 szklanki
- Rozmoczona bezglutenowa bułka (np. kajzerka) - 1 sztuka
- Surowe jajka - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Papryka słodka
- Gałka muszkatołowa
- (przyprawy w ilości wg upodobania)
Przygotowanie
Ugotowane mięso zmielić razem z wątróbką i boczkiem.
Dodać rozmoczoną bułkę oraz surowe jajka, doprawić masę do smaku, dodać wodę z boczku, wszystko dobrze wymieszać, najlepiej rękoma.
Dobrze wymieszać i rozłożyć do foremek (ja rozkładam do 3 foremek aluminiowych o wymiarach średnio 22cm x 10 cm).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.
Piec z termoobiegiem 1 godzinę.