Pasztet

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 3 porcje
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Mięso gotowane z rosołu (np. kaczka, kurczak, wołowina) - 1,5 kg
  • Wątróbka drobiowa przesmażona z cebulką - 30 dag wątróbki i 2 cebule
  • Ugotowany tłusty boczek niewędzony - 0,5 kg
  • Ugotowana marchewka - 1 sztuka
  • Ugotowany seler - 0,5 niewielkiej sztuki
  • Woda z gotowanego boczku - 2 szklanki
  • Rozmoczona bezglutenowa bułka (np. kajzerka) - 1 sztuka
  • Surowe jajka - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Papryka słodka
  • Gałka muszkatołowa
  • (przyprawy w ilości wg upodobania)

Pasztet ten robię zawsze na Wielkanoc, ale nadaje się w zasadzie na każdą okazję, kiedy zostanie nam mięso i warzywa z rosołu. Jest to więc potrawa częściowo z recyklingu 🙂

Przygotowanie

Ugotowane mięso zmielić razem z wątróbką i boczkiem.

Dodać rozmoczoną bułkę oraz surowe jajka, doprawić masę do smaku, dodać wodę z boczku, wszystko dobrze wymieszać, najlepiej rękoma.

Dobrze wymieszać i rozłożyć do foremek (ja rozkładam do 3 foremek aluminiowych o wymiarach średnio 22cm x 10 cm).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.

Piec z termoobiegiem 1 godzinę.

Oceń ten przepis