Pasztet mięsny
- 1 porcja
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Pierś kurczaka - 150 g
- Wołowina - 100 g
- Cielęcina - 200 g
- Włoszczyzna - 1 pęczek
- Cebula - 3 średnie sztuki
- Jajko - 6 sztuk
- Suszone grzyby - 2 garście
- Imbir - 1 szczypta sproszkowanego
- Ziele angielskie - kilka ziaren
- Jałowiec - kilka ziaren
- Liść laurowy
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Suszone grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej.
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić pokrojone mięso i warzywa, dodać grzyby, liść laurowy, pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Zalać wodą i gotować tak długo, aż mięso się rozpadnie, a woda odparuje. Całość ostudzić.
Masę dwa razy zmielić. Dodać surowe jajka, imbir, gałkę muszkatołową, posolić do smaku.
Wszystko wymieszać i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem keksówki.
Piec około godziny w temperaturze 180°C. Dla uniknięcia spieczonego wierzchu położyć kilka plasterków cienko pokrojonej słoniny.