Pasztet mięsny

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Pierś kurczaka - 150 g
  • Wołowina - 100 g
  • Cielęcina - 200 g
  • Włoszczyzna - 1 pęczek
  • Cebula - 3 średnie sztuki
  • Jajko - 6 sztuk
  • Suszone grzyby - 2 garście
  • Imbir - 1 szczypta sproszkowanego
  • Ziele angielskie - kilka ziaren
  • Jałowiec - kilka ziaren
  • Liść laurowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Suszone grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej.

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić pokrojone mięso i warzywa, dodać grzyby, liść laurowy, pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Zalać wodą i gotować tak długo, aż mięso się rozpadnie, a woda odparuje. Całość ostudzić.

Masę dwa razy zmielić. Dodać surowe jajka, imbir, gałkę muszkatołową, posolić do smaku.

Wszystko wymieszać i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem keksówki.

Piec około godziny w temperaturze 180°C. Dla uniknięcia spieczonego wierzchu położyć kilka plasterków cienko pokrojonej słoniny.

Oceń ten przepis