Paszteciki z ciasta francuskiego

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 30 porcji
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

  • 1 opakowanie bezglutenowego ciasta francuskiego z firmy Balviten

1 kg farszu mięsnego:

  • 2l wody
  • 400 g wołowiny
  • 200 g szynki
  • 200 g boczku
  • 400 g karkówki
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ por
  • 1 duża cebula
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła (użyłam wegańskiego)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

I. Farsz mięsny

  1. Mięso umyć, zalać w garnku wodą i gotować godzinę. Dołożyć obrane warzywa, 2 ziela angielskie i liść laurowy. Dodać sól do smaku. Gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i zachować bulion.
  2. Grzyby zalać wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut. Odcedzić.
  3. Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę.
  4. W maszynce do mielenia zmielić mięso z cebulą, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym.
  5. Zmielone mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać około 1/2 szklanki bulionu, tak aby mięso się kleiło. Wymieszać.

II. Paszteciki:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg). Na stolnicy rozwałkować płat ciasta francuskiego (prostokąt o wymiarach około 28x15cm), aby można było zawinąć farsz na 3 razy.
  2. Uformować mięso na kształt walca o (średnicy 4 cm) po jednej stronie ciasta, zostawiając 3 cm wolnego brzegu. Zwinąć całość w rulon i lekko spłaszczyć. Kroić w paski szerokości 4 cm pod kątem 60 stopni.
  3. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut.
  4. Podawać z barszczem.

Oceń ten przepis