Paszteciki z ciasta francuskiego
- 30 porcji
- 2 godziny
- Średnie
Składniki:
- 1 opakowanie bezglutenowego ciasta francuskiego z firmy Balviten
1 kg farszu mięsnego:
- 2l wody
- 400 g wołowiny
- 200 g szynki
- 200 g boczku
- 400 g karkówki
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- ½ por
- 1 duża cebula
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 łyżka masła (użyłam wegańskiego)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
I. Farsz mięsny
- Mięso umyć, zalać w garnku wodą i gotować godzinę. Dołożyć obrane warzywa, 2 ziela angielskie i liść laurowy. Dodać sól do smaku. Gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i zachować bulion.
- Grzyby zalać wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut. Odcedzić.
- Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę.
- W maszynce do mielenia zmielić mięso z cebulą, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Zmielone mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać około 1/2 szklanki bulionu, tak aby mięso się kleiło. Wymieszać.
II. Paszteciki:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg). Na stolnicy rozwałkować płat ciasta francuskiego (prostokąt o wymiarach około 28x15cm), aby można było zawinąć farsz na 3 razy.
- Uformować mięso na kształt walca o (średnicy 4 cm) po jednej stronie ciasta, zostawiając 3 cm wolnego brzegu. Zwinąć całość w rulon i lekko spłaszczyć. Kroić w paski szerokości 4 cm pod kątem 60 stopni.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut.
- Podawać z barszczem.