Panna cotta
- 4 porcje
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mleko - 300 ml
- Śmietana 30% - 300 ml
- Syrop (np. malinowy) - 100 ml
- Cukier - 1 szkalnka
- Żelatyna - 4 łyżki
Dodatkowo:
- Galaretka bezglutenowa - 1 opakowanie
Przygotowanie
4 łyżki żelatyny zalewamy w miseczce 5 łyżkami zimnej wody.
Następnie przygotowujemy sobie garnek i wlewamy tam wszystkie zimne rzeczy (mleko, śmietanę) oraz syrop i cukier. Zagotowujemy, czasem mieszając.
Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy stężałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Przelewamy do salaterek/szklanek/kieliszków (do tego, z czego chcemy jeść deser) i schładzamy.
*Jako dodatek można dodać ulubioną galaretkę, którą robimy zgodnie z przepisem. Gdy panna cotta zastygnie, zalewamy kilkoma łyżkami zimnej, lecz ciekłej galaretki i czekamy aż zastygnie.
Smacznego!