Panna cotta

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mleko - 300 ml
  • Śmietana 30% - 300 ml
  • Syrop (np. malinowy) - 100 ml
  • Cukier - 1 szkalnka
  • Żelatyna - 4 łyżki

Dodatkowo:

  • Galaretka bezglutenowa - 1 opakowanie

Syrop kupcie taki, jaki lubicie – nadacie nim smak panny cotty.

*Najlepsze syropy są moim zdaniem z Herbapolu lub Paoli 😉

*Produkty mleczne można zastąpić tymi bez laktozy, jak ja to zrobiłam.

Przygotowanie

4 łyżki żelatyny zalewamy w miseczce 5 łyżkami zimnej wody.

Następnie przygotowujemy sobie garnek i wlewamy tam wszystkie zimne rzeczy (mleko, śmietanę) oraz syrop i cukier. Zagotowujemy, czasem mieszając.

Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy stężałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Przelewamy do salaterek/szklanek/kieliszków (do tego, z czego chcemy jeść deser) i schładzamy.

*Jako dodatek można dodać ulubioną galaretkę, którą robimy zgodnie z przepisem. Gdy panna cotta zastygnie, zalewamy kilkoma łyżkami zimnej, lecz ciekłej galaretki i czekamy aż zastygnie.

Smacznego!

Oceń ten przepis