Pancakes z niespodzianką
- 1 porcja
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki teff
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 2 łyżki mleka
- odrobina proszku do pieczenia bezglutenowego
- cukier wanilinowy (wedle uznania)
- 2 kostki czekolady bezglutenowej
- 2 daktyle
- mała garść orzechów (np.: nerkowca, włoskie)
Przygotowanie
1. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę.
2. Żółtko utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać mąki, proszek do pieczenia i mleko – zmiksować na gładką masę.
3. Do masy dodać ubite białko i delikatnie wymieszać.
4. Dodać pokruszoną czekoladę i rozdrobnione orzechy oraz daktyle – smażyć na maśle klarowanym.