Pancake z miodem, owocami i orzechami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mąka Schär Mehl Farine - 2,5 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 0,5 łyżeczki
  • Mleko - 125 ml
  • Jajko - 1 sztuka
  • Sól - szczypta
  • Cukier lub cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mielony cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Olej - łyżeczka
  • Nasiona chia
  • Ulubiony miód, owoce i orzechy

Sycące naleśniki amerykańskie będą idealną przekąską między głównymi posiłkami. Dzięki swojej uniwersalności można je podawać na słodko, wytrawnie, z ulubionymi składnikami!

Przygotowanie

Do miski dodajemy mleko, jajko, sól, cukier, cynamon (lub inną ulubioną przyprawę) oraz olej. Całość miksujemy do połączenia się składników.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do miski z mokrymi składnikami przesiewając przez sitko w małych ilościach, aby nie powstały grudki. W międzyczasie miksujemy całość do momentu powstania gęstego ciasta (nie może być za gęste, ale ma być gęstsze od ciasta na naleśniki).

Nagrzewamy patelnię na małym ogniu (jeśli posiadamy patelnie nieprzywierającą można smażyć pancakes na suchej patelni). Na rozgrzaną patelnię lejemy ciasto do pożądanych rozmiarów i na górze dodajemy szczyptę nasion chia. Smażymy pancake, na małym ogniu, z jednej strony do momentu, aż na powierzchni ciasta powstaną duże bąbelki powietrza i ciasto będzie wyglądało na suche. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do momentu, aż będą brązowe.

W trakcie smażenia pancakes przygotowujemy lunchboxa – do mniejszych pojemniczków dajemy ulubione owoce i orzechy, a do większego dajemy gotowe pancakes i polewamy je miodem.

Smacznego!

Oceń ten przepis