Paluszki drożdżowe

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • ½ szklanki bezglutenowej mieszanki mącznej na chleb (mix)
  • ¼ szklanki mąki z amarantusa (nieprażonej) lub gryczanej
  • ¼ szklanki mąki ryżowej (z ryżu białego lub brązowego)
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (np. oregano) lub maku, sezamu, kminku, czarnuszki
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • ½ -1 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka w proszku (krowiego lub roślinnego)
  • 10 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu, jabłkowego lub winnego
  • opcjonalnie: 1 roztrzepane jajko do posmarowania paluszków

Bezglutenowe paluszki drożdżowe – dobre do piwa, na wycieczkę, ale też do szkoły i na imprezę. Grube paluszki gdy są krócej pieczone są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pieczone dłużej oraz te cieniutkie są całe chrupkie.

Przygotowanie

Przygotować dużą blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

Wymieszać w misce wszystkie rodzaje mąk, mleko w proszku, żelatynę,zioła i sól.

W drugiej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki letniej wody, szczyptą cukru i łyżką dowolnej mąki. Odstawić. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, zaczyn jest gotowy.

Do miski z zaczynem dodawać partiami mąkę i ocet – mieszać łyżką lub mikserem ustawionym na najniższe obroty (ok. 4-5 minut). Ciasto powinno mieć gęstość budyniu. Jeśli jest za gęste, dodać odrobinę wody. Jeśli jest za rzadkie, dodać troszkę mąki (dowolnie: ryżowej, gryczanej, z amarantusa).  Musimy pamiętać, aby ciasto nie było za gęste, bo nie da się wyciskać, więc mąkę podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.Na końcu dodać olej, wyrobić.

W grubej plastikowej torebce, odciąć jeden z rogów, wycinając otwór o średnicy 0,5 cm (otrzymamy cieńsze paluszki) lub 1 cm (grubsze paluszki). Nałożyć ciasto do torebki, skręcić ją w rożek i naciskając dłonią, wyciskać ciasto wprost na papier do pieczenia, formując paluszki. Aby skórka ładnie błyszczała, przed pieczeniem można wierzch każdego paluszka posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Włączyć piekarnik, nastawiając na 200°C.

Gdy paluszki podwoją swoją objętość (ok. 15-25 minut), wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10-15-20 minut na złoty kolor.

Oceń ten przepis