Pączki bezglutenowe drożdżowe, nie tylko na tłusty czwartek

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 15 porcji
  • 2 godziny 30 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Mąka Schar Mehl Farine - 300 g
  • Skrobia - 100 g (u mnie pół na pół ryżowa i tapiokowa, ale może być też inna)
  • Len złoty - 2 łyżki
  • Mleko - 200 ml
  • Żółtka - 4 +jedno całe jajo
  • Masło - 100 g
  • Cukier - 50 g
  • Cukier wanilinowy bg - 1 op
  • Serek homogenizowany naturalny- 100 g
  • Drożdże świeże - 20 g
  • Spirytus - 1 łyżka, lub kieliszek wódki czystej
  • Dżem lub powidło do nadziania pączków.

Przygotowanie

Przygotować zaczyn drożdżowy – 2 łyżki mleka,1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki mąki bg, drożdże – wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Zmielony len złoty zagotować w mleku i mieszając parzyć ok 3-5 min. Suche składniki przesiać przez sitko. Żółtka i całe jajo ubijać z cukrem w gorącej kąpieli wodnej przez ok 5-7 min.
Do mąki dodać zaparzony len, masę jajową, alkohol, serek homogenizowany, roztopione masło i na końcu zaczyn drożdżowy .Wyrobić ciasto – można mikserem z hakami, lub  ręcznie – najlepiej drewnianą łyżką. Gdy ciasto jest dobrze plastyczne, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 30 min). Z wyrośniętego ciasta formować kulki, położyć je na posypanej mąką (najlepiej ryżową) blasze i wstawić do ciepłego piekarnika na ok 15 min, do ponownego wyrośnięcia. Ponownie lekko uformować kulki i smażyć w gorącym oleju, na wolnym ogniu. Po wystudzeniu pączki nadziać ulubioną konfiturą np. za pomocą szprycy do dekorowania tortów z długą, niezbyt grubą końcówką. Z w/w składników wyszło mi 15 szt pączków.

Oceń ten przepis