Pączki bezglutenowe drożdżowe, nie tylko na tłusty czwartek
- 15 porcji
- 2 godziny 30 minut
- Średnie
Składniki:
- Mąka Schar Mehl Farine - 300 g
- Skrobia - 100 g (u mnie pół na pół ryżowa i tapiokowa, ale może być też inna)
- Len złoty - 2 łyżki
- Mleko - 200 ml
- Żółtka - 4 +jedno całe jajo
- Masło - 100 g
- Cukier - 50 g
- Cukier wanilinowy bg - 1 op
- Serek homogenizowany naturalny- 100 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Spirytus - 1 łyżka, lub kieliszek wódki czystej
- Dżem lub powidło do nadziania pączków.
Przygotowanie
Przygotować zaczyn drożdżowy – 2 łyżki mleka,1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki mąki bg, drożdże – wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Zmielony len złoty zagotować w mleku i mieszając parzyć ok 3-5 min. Suche składniki przesiać przez sitko. Żółtka i całe jajo ubijać z cukrem w gorącej kąpieli wodnej przez ok 5-7 min.
Do mąki dodać zaparzony len, masę jajową, alkohol, serek homogenizowany, roztopione masło i na końcu zaczyn drożdżowy .Wyrobić ciasto – można mikserem z hakami, lub ręcznie – najlepiej drewnianą łyżką. Gdy ciasto jest dobrze plastyczne, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 30 min). Z wyrośniętego ciasta formować kulki, położyć je na posypanej mąką (najlepiej ryżową) blasze i wstawić do ciepłego piekarnika na ok 15 min, do ponownego wyrośnięcia. Ponownie lekko uformować kulki i smażyć w gorącym oleju, na wolnym ogniu. Po wystudzeniu pączki nadziać ulubioną konfiturą np. za pomocą szprycy do dekorowania tortów z długą, niezbyt grubą końcówką. Z w/w składników wyszło mi 15 szt pączków.