Owoce w cieście
- 2 porcje
- 25 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Jajka - 2 szt.
- Napój roślinny (można zastąpić mlekiem) - 150 ml
- Miód - 1 czubata łyżeczka
- Mąka kukurydziana - 40 g
- Mąka jaglana - 40 g
Owoce:
- Banan - 1 szt.
- Jabłko - 0,5 szt.
- Mango - 0,5 szt.
- Kiwi - 1 szt.
- Śliwki - 3 szt.
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Suszona żurawina - według uznania
- Wiórki kokosowe - według uznania
- Orzeszki ziemne - według uznania
- Maliny - według uznania
- Jeżyny - według uznania
Przygotowanie
Zacznijmy od owoców:
- banana obieramy i kroimy na ćwiartki w taki sposób aby otrzymać 4 „łódeczki”
- śliwki przekrajamy na pół i wyciągamy z nich pestki
- pozostałe owoce obieramy i kroimy na plastry grubości ok. 5mm
- wszystko przekładamy do miseczki i odkładamy na później
Teraz ciasto:
- napój roślinny (lub mleko) podgrzewamy w kuchence mikrofalowej ok. 30 sekund i rozpuszczamy w nim miód
- dodajemy jajka oraz mąki i wszystko dokładnie mieszamy (ciasto musi mieć taką konsystencję aby nie spływało z owoców. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać więcej mąki jaglanej)
- odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni
- owoce moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na brązowy kolor
- przekładamy do pudełka i dodajemy dowolne dodatki (u mnie akurat były to wiórki kokosowe, orzeszki ziemne, suszona żurawina, maliny i jeżyny)