Owoce w cieście

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Jajka - 2 szt.
  • Napój roślinny (można zastąpić mlekiem) - 150 ml
  • Miód - 1 czubata łyżeczka
  • Mąka kukurydziana - 40 g
  • Mąka jaglana - 40 g

Owoce:

  • Banan - 1 szt.
  • Jabłko - 0,5 szt.
  • Mango - 0,5 szt.
  • Kiwi - 1 szt.
  • Śliwki - 3 szt.

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Suszona żurawina - według uznania
  • Wiórki kokosowe - według uznania
  • Orzeszki ziemne - według uznania
  • Maliny - według uznania
  • Jeżyny - według uznania

Na pewno wszyscy jesteśmy już znudzeni noszeniem do szkoły lub pracy kanapek albo sałatek. To bardzo proste danie może urozmaicić nasze posiłki, które zabieramy ze sobą na wynos. Naprawdę robi furorę 😉

Przygotowanie

Zacznijmy od owoców:

  • banana obieramy i kroimy na ćwiartki w taki sposób aby otrzymać 4 „łódeczki”
  • śliwki przekrajamy na pół i wyciągamy z nich pestki
  • pozostałe owoce obieramy i kroimy na plastry grubości ok. 5mm
  • wszystko przekładamy do miseczki i odkładamy na później

Teraz ciasto:

  • napój roślinny (lub mleko) podgrzewamy w kuchence mikrofalowej ok. 30 sekund i rozpuszczamy w nim miód
  • dodajemy jajka oraz mąki i wszystko dokładnie mieszamy (ciasto musi mieć taką konsystencję aby nie spływało z owoców. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać więcej mąki jaglanej)
  • odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni
  • owoce moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na brązowy kolor
  • przekładamy do pudełka i dodajemy dowolne dodatki (u mnie akurat były to wiórki kokosowe, orzeszki ziemne, suszona żurawina, maliny i jeżyny)

Oceń ten przepis