Omlet pieczarkowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Pieczarka - 250 g
  • Jajko - 2 sztuki
  • Pomidor - 1 sztuka
  • Sól- 2 szczypty
  • Pieprz - 1 szczypta
  • Pieprz cayenne - 1 mała szczypta
  • Koperek - suszony lub świeży
  • Śmietana 12% - 1 opakowanie
  • Woda - 4 łyżeczki
  • Olej - do smażenia

Porządny białkowy posiłek z warzywami!

Przygotowanie

Pieczarki umyć, osuszyć, obrać, pokroić i podsmażyć. Podusić trochę, następnie tuż przed końcem dodać śmietany (ilość śmietany w zależności od preferencji).

Jajka rozbić i dodać 4 łyżeczki wody (2 łyżeczki wody na 1 jajko), dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać masę na rozgrzaną patelnię.

Gdy masa jajeczna się zetnie na jej jedną połowę nałożyć pieczarki i pokrojonego pomidora, następnie położyć na nich pustą połowę omleta (złożyć omlet na pół – nadzienie w środku), podgrzewać jeszcze chwilę i obrócić cały omlet na drugą stronę.

Podawać gdy jajka całkowicie się zetną.

*Do smażenia można użyć też smalcu ze skwarkami – podkręci smak.

Oceń ten przepis