Omlet pieczarkowy
- 1 porcja
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Pieczarka - 250 g
- Jajko - 2 sztuki
- Pomidor - 1 sztuka
- Sól- 2 szczypty
- Pieprz - 1 szczypta
- Pieprz cayenne - 1 mała szczypta
- Koperek - suszony lub świeży
- Śmietana 12% - 1 opakowanie
- Woda - 4 łyżeczki
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Pieczarki umyć, osuszyć, obrać, pokroić i podsmażyć. Podusić trochę, następnie tuż przed końcem dodać śmietany (ilość śmietany w zależności od preferencji).
Jajka rozbić i dodać 4 łyżeczki wody (2 łyżeczki wody na 1 jajko), dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać masę na rozgrzaną patelnię.
Gdy masa jajeczna się zetnie na jej jedną połowę nałożyć pieczarki i pokrojonego pomidora, następnie położyć na nich pustą połowę omleta (złożyć omlet na pół – nadzienie w środku), podgrzewać jeszcze chwilę i obrócić cały omlet na drugą stronę.
Podawać gdy jajka całkowicie się zetną.
*Do smażenia można użyć też smalcu ze skwarkami – podkręci smak.