Omlet jajeczny z warzywami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jajka - 2 sztuki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Papryka - dowolna ilość
  • Pomidory koktajlowe - dowolna ilość
  • Zielona cebulka/szczypiorek - dowolna ilość
  • Grano padano - dowolna ilość
  • Rukola - dowolna ilość

Omlet jajeczny jest idealnym, sycącym daniem. Dzięki swojej uniwersalności każdy może dodać do niego to, na co ma ochotę, lub co się znajdzie w lodówce 🙂

Przygotowanie

Ulubione warzywa (u mnie papryka) kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki, drobno kroimy zieloną cebulkę lub szczypiorek, a na tarce ścieramy grano padano.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, pokrojoną paprykę i zieloną cebulkę i mieszamy do połączenia się składników.

Nagrzewamy małą patelnię i dodajemy odrobinę oleju lub masła. Wlewamy na patelnię jajka z warzywami, na górze kładziemy pomidory i sypiemy startym grano padano. Przykrywamy patelnię i smażymy na małym ogniu dopóki jajka się zetną.

Gotowego omleta przekładamy do lunchboxa, do środka dodajemy rukolę. Możemy dodać ketchup lub ulubiony sos.

Smacznego!

Oceń ten przepis