Omlet jajeczny z warzywami
- 1 porcja
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Jajka - 2 sztuki
- Sól, pieprz - do smaku
- Papryka - dowolna ilość
- Pomidory koktajlowe - dowolna ilość
- Zielona cebulka/szczypiorek - dowolna ilość
- Grano padano - dowolna ilość
- Rukola - dowolna ilość
Przygotowanie
Ulubione warzywa (u mnie papryka) kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki, drobno kroimy zieloną cebulkę lub szczypiorek, a na tarce ścieramy grano padano.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, pokrojoną paprykę i zieloną cebulkę i mieszamy do połączenia się składników.
Nagrzewamy małą patelnię i dodajemy odrobinę oleju lub masła. Wlewamy na patelnię jajka z warzywami, na górze kładziemy pomidory i sypiemy startym grano padano. Przykrywamy patelnię i smażymy na małym ogniu dopóki jajka się zetną.
Gotowego omleta przekładamy do lunchboxa, do środka dodajemy rukolę. Możemy dodać ketchup lub ulubiony sos.
Smacznego!