Wafle przekładane masą nugatową

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 1 porcja
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Orzechy łuskane - 350 g
  • Cukier puder - 8 łyżek
  • Cukier kryształ - 3 garści
  • Żółtka - 8 sztuk
  • Masło - 250 g
  • Wanilia - 1 laska
  • Wafle tortowe, bezglutenowe - 1 opakowanie

Bardzo smaczny pachnący karmelem i wanilią wafel z masą nugatową (bez białek). Zamiast prawdziwej wanilii można do masy dodać cukier waniliowy. Będzie dużo mniej pracy (nie gotujemy masła), ale smak nie będzie ten sam. Można użyć orzechów włoskich i laskowych (niektórzy dodają też migdały).

Przygotowanie

Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier kryształ na karmel. Stopniowo wrzucać orzechy, ruszając patelnią, aby równomiernie pokryły się karmelem. Gotowe wyłożyć na tacę lub stolnicę, grubo posmarowaną masłem (dzięki temu nie przywrą do powierzchni). Gdy ostygną, posiekać.

Masa

Rozpuścić na patelni masło, dodać rozciętą wzdłuż laskę wanilii. Ogrzewać ok. 20 minut na malutkim ogniu, może co najwyżej mrugać. Uważać, aby nie zbrązowiało (można co jakiś czas zdjąć garnek z ognia). Wyjąć wanilię, ostudzić. Sklarowane, ostudzone masło utrzeć z cukrem pudrem (najlepiej pałką w makutrze), wkręcając stopniowo po jednym żółtku. Gdy krem podwoi swoją objętość i będzie miał konsystencję majonezu, dodać posiekane orzechy w karmelu.

Przygotować dwie deski. Na desce rozłożyć wafle, rozprowadzić masę nugatową na grubość około 3 cm, przełożyć drugim waflem, obciążyć wierzch drugą deską i książką. Odłożyć w zimne i suche miejsce, ale nie do lodówki, bo zmiękną wafle. Kroić ostrym nożem, gdy masa stwardnieje.

Oceń ten przepis