Wafle przekładane masą nugatową
- 1 porcja
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Orzechy łuskane - 350 g
- Cukier puder - 8 łyżek
- Cukier kryształ - 3 garści
- Żółtka - 8 sztuk
- Masło - 250 g
- Wanilia - 1 laska
- Wafle tortowe, bezglutenowe - 1 opakowanie
Przygotowanie
Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier kryształ na karmel. Stopniowo wrzucać orzechy, ruszając patelnią, aby równomiernie pokryły się karmelem. Gotowe wyłożyć na tacę lub stolnicę, grubo posmarowaną masłem (dzięki temu nie przywrą do powierzchni). Gdy ostygną, posiekać.
Masa
Rozpuścić na patelni masło, dodać rozciętą wzdłuż laskę wanilii. Ogrzewać ok. 20 minut na malutkim ogniu, może co najwyżej mrugać. Uważać, aby nie zbrązowiało (można co jakiś czas zdjąć garnek z ognia). Wyjąć wanilię, ostudzić. Sklarowane, ostudzone masło utrzeć z cukrem pudrem (najlepiej pałką w makutrze), wkręcając stopniowo po jednym żółtku. Gdy krem podwoi swoją objętość i będzie miał konsystencję majonezu, dodać posiekane orzechy w karmelu.
Przygotować dwie deski. Na desce rozłożyć wafle, rozprowadzić masę nugatową na grubość około 3 cm, przełożyć drugim waflem, obciążyć wierzch drugą deską i książką. Odłożyć w zimne i suche miejsce, ale nie do lodówki, bo zmiękną wafle. Kroić ostrym nożem, gdy masa stwardnieje.