Nocna owsianka z nasionami chia

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 2 porcje
  • 10 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Napój sojowy bez cukru bezglutenowe - 0.5 l
  • Płatki owsiane bezglutenowe - 70 g
  • Nasiona chia - 20 g
  • Miód - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Pasta tahini - 1 łyżeczka
  • Banan - 1 szt.
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Migdały - 10 szt
  • Ulubione owoce - ilość dowolna

Szybki sposób na śniadaniówkę, gotowy w kilka chwil. Miód i pasta tahini są opcjonalne. U nas np. syn dostał wersję bez tahini?

Przygotowanie

Ja nocną owsiankę przygotowuję w szklanym dzbanku z miarką, ale można to zrobić w docelowym pojemniku lub słoiczku.
Do naczynia wlewam napój sojowy (można go zastąpić dowolnym mlekiem lub napojem roślinnym), wsypuję płatki owsiane i nasiona chia. Mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Według moich proporcji owsianka nie wychodzi bardzo gęsta, zmień proporcje, jeżeli wolisz gęściejszą opcję).

Rano dodaję do owsianki miód i cynamon. Dokładnie mieszam. Na dnie pojemników układam borówki. Przelewam na nie owsiankę. Dodaję zblendowanego banana z cytryną. Do mojej porcji dodaję pastę tahini. Następnie na górę dodaję owoce, tym razem jeżyny. Całość posypuję rozdrobnionymi migdałami lub innymi orzechami i gotowe?

Oceń ten przepis