Nieoczywista sałatka z kaszą jaglaną ;)

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kasza jaglana bezglutenowa (przed ugotowaniem) - 60 g
  • Ser pleśniowy - 50 g
  • Pierś z kurczaka - dowolna ilość (można też pominąć)
  • Suszone pomidory - 4 szt.
  • Por - 1/3 średniej wielkości
  • Marchewka - 1 szt. (mała)
  • Kiełki (dowolne)
  • Ziarna słonecznika
  • Mix sałat
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs, lubczyk, bazylia)
  • Sok z 1/3 cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Tahini wg. uznania

Smaczna i kolorowa sałatka – bomba smaku 😀

Przygotowanie

  1. Kaszę przed ugotowaniem uprażyć na suchej patelni (do momentu wyczucia orzechowego zapachu), następnie przelać wrzątkiem, a później zimną wodą – dzięki temu zabiegowi kasza nie będzie miała gorzkiego posmaku 😉 Tak przygotowaną kaszę gotujemy w osolonej wodzie, 15 minut w stosunku 2:1 (woda – kasza). Najlepiej na sypko (nigdy mi to nie wychodzi ;P ). Wystudzić.
  2. W międzyczasie pokroić kurczaka na drobne kawałki i przyprawić wymienionymi w liście składników przyprawami według uznania, odstawić na chwilę (można zamarynować mięso dużo wcześniej – będzie smaczniejsze). Następnie przygotować mięso na parze – dosłownie kilka minut.
  3. Pokroić warzywa: marchew i pora według uznania (pora można podsmażyć na maśle), pokruszyć ser pleśniowy na drobne kawałki, posiekać natkę pietruszki, suszone pomidory pokroić w paski.
  4. Do wystudzonej kaszy dodać kurczaka, pokrojone składniki, ziarna słonecznika (mogą być podprażone), odrobinę tahini, kiełki oraz doprawić (sól, pieprz) -wymieszać.
  5. Sałatkę można podawać ułożoną na miksie sałat i skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek bądź wymieszać wszystko razem (tak jak na zdjęciu) 🙂

Potrzebujemy: sitko, patelnię, nakładkę na garnek do gotowania na parze oraz chęci do działania w kuchni 😀

Oceń ten przepis