Niedzielne nie-mielone

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Kasza jaglana bezglutenowa - ok. 250 g (np. firmy goBIO)
  • Soligrano Vege Burger jaglany z buraczkiem i czerwoną soczewicą bez glutenu - 120 g
  • Olej
  • Bulion warzywny w kostkach - 1/2 kostki

Sałatka

  • Roszponka
  • Ogórek
  • Pomidorki koktajlowe
  • Przyprawy

Danie może przypominać niedzielny obiad – ze względu na 3 kolory na talerzu, ale tak na prawdę to wegańska alternatywa dla bezglutenowców. Oczywiście kotlety można zrobić samemu, ale ja skusiłam się gotową mieszanką (z bardzo dobrym składem) i jest moim faworytem wśród tego typu produktów.

Przygotowanie

1. Vege burgera przyrządzamy wg wytycznych na opakowaniu.

2. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Dobrze jest ją przyprażyć przed gotowaniem – po zagotowaniu nie lepi się, niemniej nie jest to konieczne. Kaszę gotujemy razem z 1/2 kostki bulionowej, dzięki czemu ma wyraźniejszy smak. Ja wyłączam ją gdy jest jeszcze niedogotowania i pozwalam chwilę dojść w garnku pod przykryciem (jeśli jest tam jeszcze woda).

3. Usmażone kotlety, kaszę jaglaną oraz sałatkę podajemy na talerzach.

Oceń ten przepis