Niedzielne nie-mielone
- 4 porcje
- 30 minut
- Średnie
Składniki:
- Kasza jaglana bezglutenowa - ok. 250 g (np. firmy goBIO)
- Soligrano Vege Burger jaglany z buraczkiem i czerwoną soczewicą bez glutenu - 120 g
- Olej
- Bulion warzywny w kostkach - 1/2 kostki
Sałatka
- Roszponka
- Ogórek
- Pomidorki koktajlowe
- Przyprawy
Przygotowanie
1. Vege burgera przyrządzamy wg wytycznych na opakowaniu.
2. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Dobrze jest ją przyprażyć przed gotowaniem – po zagotowaniu nie lepi się, niemniej nie jest to konieczne. Kaszę gotujemy razem z 1/2 kostki bulionowej, dzięki czemu ma wyraźniejszy smak. Ja wyłączam ją gdy jest jeszcze niedogotowania i pozwalam chwilę dojść w garnku pod przykryciem (jeśli jest tam jeszcze woda).
3. Usmażone kotlety, kaszę jaglaną oraz sałatkę podajemy na talerzach.