Naleśniki z bananami
- 1 porcja
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Składniki na naleśniki:
- Mąka bezglutenowa miks (u mnie Balviten Mix For Cake) - 3/4 szklanki
- Mleko - 1 szklanka
- Woda gazowana - ok 1/2 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Cukier wanilinowy - 1/2 opakowania
- Cukier zwykły - 2 łyżeczki
- Sól - 1/3 łyżeczki (szczypta)
- Olej - 3 łyżki
Pozostałe składniki:
- Banany - ok 8 szt cienkich, lub ok 4 szt bardziej grubych
- Masło - ok 80g
- Cukier wanilinowy - 1/2 opakowania
- Alkohol (wódka czysta, lub rum) - ok 2 kieliszki
- Czekolada bg (u mnie Studentska z bakaliami) - 1 szt
- W przypadku czekolady bez bakalii - ok 2 łyżki drobno posiekanych bakalii
- Mleko - ok 50 ml
- Olej do smażenia naleśników
Przygotowanie
Składniki na naleśniki dobrze wymieszać (zmiksować) i odstawić na ok. 15 – 20 min. W miarę potrzeby dodać mąkę, lub wodę, do uzyskania optymalnej gęstości. Usmażyć naleśniki.
Banany (grubsze przekrojone wzdłuż) poddusić na maśle, pod przykryciem, posypane cukrem wanilinowym i skropione alkoholem.
Czekoladę wraz z bakaliami rozpuścić w mleku do zagotowania.
Podduszone banany zawijać w naleśniki, a następnie lekko podsmażyć z obydwóch stron na patelni z tłuszczem pozostałym z duszenia bananów. Podawać ciepłe, polane sosem czekoladowym.