Naleśniki z bananami

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 1 porcja
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Składniki na naleśniki:

  • Mąka bezglutenowa miks (u mnie Balviten Mix For Cake) - 3/4 szklanki
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda gazowana - ok 1/2 szklanki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cukier wanilinowy - 1/2 opakowania
  • Cukier zwykły - 2 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki (szczypta)
  • Olej - 3 łyżki

Pozostałe składniki:

  • Banany - ok 8 szt cienkich, lub ok 4 szt bardziej grubych
  • Masło - ok 80g
  • Cukier wanilinowy - 1/2 opakowania
  • Alkohol (wódka czysta, lub rum) - ok 2 kieliszki
  • Czekolada bg (u mnie Studentska z bakaliami) - 1 szt
  • W przypadku czekolady bez bakalii - ok 2 łyżki drobno posiekanych bakalii
  • Mleko - ok 50 ml
  • Olej do smażenia naleśników

Uwaga – danie bardzo sycące. Sprawdziło się jako ciepły deser (w zamian słodkich klusek z makiem, lub kutii) na zakończenie wieczerzy wigilijnej.

Przygotowanie

Składniki na naleśniki dobrze wymieszać (zmiksować) i odstawić na ok. 15 – 20 min. W miarę potrzeby  dodać mąkę, lub wodę, do uzyskania optymalnej gęstości. Usmażyć naleśniki.

Banany (grubsze przekrojone wzdłuż) poddusić na maśle, pod przykryciem, posypane cukrem wanilinowym i skropione alkoholem.

Czekoladę wraz z bakaliami rozpuścić w mleku do zagotowania.

Podduszone banany zawijać w naleśniki, a następnie  lekko podsmażyć z obydwóch stron na patelni z tłuszczem pozostałym z duszenia bananów. Podawać ciepłe, polane sosem czekoladowym.

Oceń ten przepis