Naleśniki śniadaniowe
- 1 porcja
- 15 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka bezglutenowa (np. uniwersalna mieszanka Schar) - 2/3 szklanki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Mleko migdałowe (lub inne roślinne) - ok 1/2 szklanki
- Babka płesznik lub siemię lniane - 2 łyżeczki
- Sól
Dodatki:
- Rukola
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek zielony lub gruntowy
- Pieprz
Przygotowanie
1. Siemię lniane lub babkę płesznik zalewamy niewielką ilością wody i czekamy aż zgęstnieje (ok 5-10 min.) – kleista konsystencja zastępuje w cieście jajko.
2. Wsypujemy mąkę do miski i mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą soli, babką płesznik (lub siemieniem) oraz mlekiem roślinnym. Masa ma uzyskać gęstą, kleistą konsystencję.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto w takiej ilości, żeby wyszedł nam niewielki pancake. Obracamy i ściągamy z patelni kiedy lekko się zarumieni.
4. Naleśnik ozdabiamy ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje posmarowany pastą słonecznikową i posypany dodatkami warzywnymi.