Naleśniki śniadaniowe

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 1 porcja
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka bezglutenowa (np. uniwersalna mieszanka Schar) - 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Mleko migdałowe (lub inne roślinne) - ok 1/2 szklanki
  • Babka płesznik lub siemię lniane - 2 łyżeczki
  • Sól

Dodatki:

  • Rukola
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórek zielony lub gruntowy
  • Pieprz

Co zrobić, żeby śniadanie nie było nudne i monotonne? Kombinować! Ja przyrządziłam naleśniki a’la kanapki, i żałowałam, że tak mało 🙂

Przygotowanie

1. Siemię lniane lub babkę płesznik zalewamy niewielką ilością wody i czekamy aż zgęstnieje (ok 5-10 min.) – kleista konsystencja zastępuje w cieście jajko.

2. Wsypujemy mąkę do miski i mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą soli, babką płesznik (lub siemieniem) oraz mlekiem roślinnym. Masa ma uzyskać gęstą, kleistą konsystencję.

3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto w takiej ilości, żeby wyszedł nam niewielki pancake. Obracamy i ściągamy z patelni kiedy lekko się zarumieni.

4. Naleśnik ozdabiamy ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje posmarowany pastą słonecznikową i posypany dodatkami warzywnymi.

Oceń ten przepis