Naleśniki na słodko

Oceń przepis

Średnia ocena: 2
  • -
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mleko - 250 ml
  • Woda - 250 ml
  • Jajko - 1 sztuka
  • Mąka bezglutenowa - 250 g

Nadzienie:

  • Ser biały półtłusty - 1 kostka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • Rodzynki - 50 g
  • Śliwka kalifornijska - 2-3 sztuki
  • Śmietana - 2 łyżki gęstej
  • Cukier puder - do posypania

Przygotowanie

Do garnka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i miksujemy składniki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, chochelką nabieramy porcję ciasta i wlewamy na patelnię. Ciasto cienką warstwą rozprowadzamy po całej patelni i krótko smażymy z obu stron. Wykładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.

Ser ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, rodzynki i drobno pokrojone śliwki i na końcu śmietanę.

Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany, sosem czekoladowym czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.

Oceń ten przepis