Naleśniki na słodko
- -
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Mleko - 250 ml
- Woda - 250 ml
- Jajko - 1 sztuka
- Mąka bezglutenowa - 250 g
Nadzienie:
- Ser biały półtłusty - 1 kostka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- Rodzynki - 50 g
- Śliwka kalifornijska - 2-3 sztuki
- Śmietana - 2 łyżki gęstej
- Cukier puder - do posypania
Przygotowanie
Do garnka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i miksujemy składniki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, chochelką nabieramy porcję ciasta i wlewamy na patelnię. Ciasto cienką warstwą rozprowadzamy po całej patelni i krótko smażymy z obu stron. Wykładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.
Ser ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, rodzynki i drobno pokrojone śliwki i na końcu śmietanę.
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany, sosem czekoladowym czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.