Naleśniki jaglano – gryczane bez jajek
- 10 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mleko roślinne - 2 i 1/4 szklanki
- Mąka jaglana bezglutenowa - 1 szklanka
- Mąka gryczana bezglutenowa lub kukurydziana bezglutenowa - 1 szklanka
- Siemię lniane złote, zmielone - 2 łyżki
- Skrobia z tapioki - 1 czubata łyżka
- Proszek do pieczenia bezglutenowy (opcjonalnie) - mała szczypta
- Sól - szczypta
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać mikserem i odstawić na ok. 15 minut. Zamieszać, a jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać kilka łyżek wody. Smażyć na tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Smażyć tyle ile trzeba, nie za długo bo się zbyt wysuszą. Układać w stosik na talerzu.