Naleśniki jaglano – gryczane bez jajek

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 10 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mleko roślinne - 2 i 1/4 szklanki
  • Mąka jaglana bezglutenowa - 1 szklanka
  • Mąka gryczana bezglutenowa lub kukurydziana bezglutenowa - 1 szklanka
  • Siemię lniane złote, zmielone - 2 łyżki
  • Skrobia z tapioki - 1 czubata łyżka
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy (opcjonalnie) - mała szczypta
  • Sól - szczypta

Większość z nas lubi naleśniki. Lubimy je choćby za to, że pozwalają na eksperymenty. Warto sprawdzić, jak smakują w zależności od użytej mąki. Oczywiście nie należy oczekiwać, że nasze naleśniki bez glutenu, bez mleka i bez jajek będą wyglądały i smakowały jak zwykłe. Jajka w naleśnikach sprawiają, że ciasto jest kleiste, ciągnące, a przy tym sprężyste. Te bez jaj są bardziej kruche i wymagają większej ostrożności przy przewracaniu.

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać mikserem i odstawić na ok. 15 minut. Zamieszać, a jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać kilka łyżek wody. Smażyć na tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Smażyć tyle ile trzeba, nie za długo bo się zbyt  wysuszą. Układać w stosik na talerzu.

 

Oceń ten przepis