Naleśniki bez jajek z mięsem z rosołu

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Naleśniki:

  • 100 g mąki bezglutenowej owsianej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 15 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 250 ml wody (lub wody i mleka roślinnego po połowie)
  • 1 łyżka (15ml) mielonej łuski babki płesznik (psylium) lub 10 g mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy (opcjonalnie)
  • sól
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 3-4 cebule
  • 1 kg mięsa z rosołu np. po połowie ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi i ugotowanych udek z kurczaka
  • 200 g warzyw z rosołu
  • sól, pieprz, majeranek
  • ew. rosół do rozrzedzenia farszu
  • olej do podsmażenia cebuli

Jest wiele możliwości wykorzystania mięsa z rosołu: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, naleśniki z farszem mięsnym. Takie naleśniki znają wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny, dobrze doprawiony, lekko ostry.

Przygotowanie

  1. Zmiksować składniki na naleśniki. Odstawić na 10-15 minut. Gdyby ciasto było za gęste, dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki, za każdym razem smarować patelnię cieniutką warstwą oleju. Patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana. Z podanej ilości składników powinno wyjść 12 naleśników o średnicy 22 cm. Nie należy się spieszyć z przewracaniem naleśnika. Musi być widać, że wierzch naleśnika się ściął, a brzegi odchodzą od brzegu. Najlepiej poruszać patelnią, jak naleśnik się przesuwa, to można przewracać. To ciasto dobrze się smaży. Układać naleśniki w stosik, aby zmiękły.
  2. Przygotować farsz: mięso wraz z warzywami zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do zrumienienia, dodać do zmielonego mięsa, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, ew. odrobiną majeranku, dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie za suchy, można dolać kilka łyżek rosołu.
  3. Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć w rulony. Gdyby naleśniki ostygły, przed podaniem można je podsmażyć.

Opcje: nadziane farszem naleśniki można zapiec w piekarniku (w formie do zapiekania, polane roztopionym smalcem ze skwarkami lub posypane wiórkami masła – zapiekać pod przykryciem ok. 25-35 minut w 160˚C. Kto może jeść ser, 10 minut przed końcem pieczenia może posypać wierzch zapiekanki startym serem.

Oceń ten przepis