Naleśniki bez jajek z mięsem z rosołu
- 4 porcje
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Naleśniki:
- 100 g mąki bezglutenowej owsianej
- 100 g mąki gryczanej
- 15 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 300 ml mleka roślinnego
- 250 ml wody (lub wody i mleka roślinnego po połowie)
- 1 łyżka (15ml) mielonej łuski babki płesznik (psylium) lub 10 g mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy (opcjonalnie)
- sól
- olej do smażenia
Farsz:
- 3-4 cebule
- 1 kg mięsa z rosołu np. po połowie ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi i ugotowanych udek z kurczaka
- 200 g warzyw z rosołu
- sól, pieprz, majeranek
- ew. rosół do rozrzedzenia farszu
- olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie
- Zmiksować składniki na naleśniki. Odstawić na 10-15 minut. Gdyby ciasto było za gęste, dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki, za każdym razem smarować patelnię cieniutką warstwą oleju. Patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana. Z podanej ilości składników powinno wyjść 12 naleśników o średnicy 22 cm. Nie należy się spieszyć z przewracaniem naleśnika. Musi być widać, że wierzch naleśnika się ściął, a brzegi odchodzą od brzegu. Najlepiej poruszać patelnią, jak naleśnik się przesuwa, to można przewracać. To ciasto dobrze się smaży. Układać naleśniki w stosik, aby zmiękły.
- Przygotować farsz: mięso wraz z warzywami zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do zrumienienia, dodać do zmielonego mięsa, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, ew. odrobiną majeranku, dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie za suchy, można dolać kilka łyżek rosołu.
- Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć w rulony. Gdyby naleśniki ostygły, przed podaniem można je podsmażyć.
Opcje: nadziane farszem naleśniki można zapiec w piekarniku (w formie do zapiekania, polane roztopionym smalcem ze skwarkami lub posypane wiórkami masła – zapiekać pod przykryciem ok. 25-35 minut w 160˚C. Kto może jeść ser, 10 minut przed końcem pieczenia może posypać wierzch zapiekanki startym serem.