Muffiny z malinami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 15 porcji
  • 17 minut
  • Łatwe

Składniki:

Masa:

  • Mąka kokosowa lub mąka migdałowa: 40 g
  • Domowa mieszanka mąk bezglutenowych: 260 g (w tym mąka ziemniaczana, kukurydziana i ryżowa w proporcjach 1:1:0,5)
  • Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 130 g
  • Jajko kurze - 2 sztuki
  • Jogurt naturalny - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 0,5 szklanki
  • Skórka otarta z cytryny - z 1 cytryny
  • Maliny świeże lub mrożone: 350 g

Lukier cytrynowy:

  • Cukier puder - 1 szklanka
  • Sok z cytryny - 3 łyżki

Wszystkie składniki należy wyjąć wcześniej na blat kuchenny, aby nabrały temperatury pokojowej.

Przygotowanie

W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, jogurt, skórkę z cytryny – do połączenia (np. rózgą kuchenną). Do tych składników przesiać mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszać rózgą, do połączenia się składników. Dodać maliny i delikatnie wmieszać. Ciasto przełożyć do papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając do 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na lukier umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty – soku z cytryny. Polukrować każdą muffinkę i ozdobić maliną;)

Oceń ten przepis