Muffiny z malinami
- 15 porcji
- 17 minut
- Łatwe
Składniki:
Masa:
- Mąka kokosowa lub mąka migdałowa: 40 g
- Domowa mieszanka mąk bezglutenowych: 260 g (w tym mąka ziemniaczana, kukurydziana i ryżowa w proporcjach 1:1:0,5)
- Proszek do pieczenia, bezglutenowy - 2 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 130 g
- Jajko kurze - 2 sztuki
- Jogurt naturalny - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 0,5 szklanki
- Skórka otarta z cytryny - z 1 cytryny
- Maliny świeże lub mrożone: 350 g
Lukier cytrynowy:
- Cukier puder - 1 szklanka
- Sok z cytryny - 3 łyżki
Przygotowanie
W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, jogurt, skórkę z cytryny – do połączenia (np. rózgą kuchenną). Do tych składników przesiać mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszać rózgą, do połączenia się składników. Dodać maliny i delikatnie wmieszać. Ciasto przełożyć do papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając do 3/4 wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na lukier umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty – soku z cytryny. Polukrować każdą muffinkę i ozdobić maliną;)