Muffinki omletowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jaka S/M - 5 sztuk
  • Mąka kukurydziana bg - ok. 25 g
  • Napój roślinny/mleko - 2 łyżki
  • Olej rzepakowy - 1 łyżeczka + odrobina do smarowania formy/papilotek
  • Papryka czerwona - 0,5 średniej sztuki
  • Cebulą czerwona - 1/ 0,5 dużej sztuki
  • Cukinia - 0,5 sztuki
  • Sól
  • Płatki chili

Muffinki omletowe są pyszne zarówno na cieplo jak i na zimno. Dodatki można dowolnie zmieniać zależenie od tego, co akurat mamy w lodówce. Są idealną opcją do, „posprzątania lodówki” w duchu lesswaste ?

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Cebule obierz i pokrój w drobna kostkę. Podsmaż na patelni. Cukinię i paprykę umyj. Usuń nasiona i pokrój drobno. Dodaj do cebuli, dopraw solą i płatkami chili (lub pieprzem) i smaż jeszcze chwilę. Odstaw do przestudzenia.

Piekarnik rozgrzej do 180° opcja góra – dół. Do miski wbij jajka, a następnie dodaj mąkę i napój roślinny/mleko. Dodaj odrobinę soli i wymieszaj. (Jeśli chcesz aby Twoje muffinki były bardziej puszyste najpierw ubij pianę z białek, a następnie dodaj pozostałe składniki delikatnie mieszając).
Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa i wymieszaj. Powstała masa jest rzadka, dlatego użyj silikonowych foremek lub typowej formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Foremkę/papilotki posmaruj odrobiną oleju rzepakowego, a następnie za pomocą łyżki napełnij masą muffinkową. Piecz ok. 20-23 minuty. Smacznego!

Oceń ten przepis