Muffinki omletowe
- 12 porcji
- 40 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Jaka S/M - 5 sztuk
- Mąka kukurydziana bg - ok. 25 g
- Napój roślinny/mleko - 2 łyżki
- Olej rzepakowy - 1 łyżeczka + odrobina do smarowania formy/papilotek
- Papryka czerwona - 0,5 średniej sztuki
- Cebulą czerwona - 1/ 0,5 dużej sztuki
- Cukinia - 0,5 sztuki
- Sól
- Płatki chili
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Cebule obierz i pokrój w drobna kostkę. Podsmaż na patelni. Cukinię i paprykę umyj. Usuń nasiona i pokrój drobno. Dodaj do cebuli, dopraw solą i płatkami chili (lub pieprzem) i smaż jeszcze chwilę. Odstaw do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 180° opcja góra – dół. Do miski wbij jajka, a następnie dodaj mąkę i napój roślinny/mleko. Dodaj odrobinę soli i wymieszaj. (Jeśli chcesz aby Twoje muffinki były bardziej puszyste najpierw ubij pianę z białek, a następnie dodaj pozostałe składniki delikatnie mieszając).
Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa i wymieszaj. Powstała masa jest rzadka, dlatego użyj silikonowych foremek lub typowej formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Foremkę/papilotki posmaruj odrobiną oleju rzepakowego, a następnie za pomocą łyżki napełnij masą muffinkową. Piecz ok. 20-23 minuty. Smacznego!