Muffinki czekoladowo-pomarańczowe

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 12 porcji
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Masło miękkie - 100 g
  • Cukier kryształ - 225 g
  • Jajko - 2 sztuki, duże
  • Jogurt naturalny - 150 ml
  • Soku pomarańczowy - 5 łyżek
  • Mąka bezglutenowa - 275 g
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Czekolada pokrojona na kawałeczki - 175 g
  • *Ew. ale niekoniecznie skórka starta z 1 pomarańczy

Przygotowanie

Masło utrzeć w misce z cukrem na puszysta masę, wbić jaja, wlać jogurt i sok, wymieszać na gładką masę.

Do masy przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną – starannie wymieszać. Wsypać pokrojoną czekoladę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Wlać do foremek i piec ok. 20 – 25 min w temp. 190 stopni.

*Z połowy podanych ilości składników wychodzi ok. 12 muffinek. Są puszyste i nie są suche. Można zamrażać w zamrażarce, a potem pojedynczo rozmrażać na podwieczorki.

Oceń ten przepis