Muffinki czekoladowo-pomarańczowe
- 12 porcji
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
- Masło miękkie - 100 g
- Cukier kryształ - 225 g
- Jajko - 2 sztuki, duże
- Jogurt naturalny - 150 ml
- Soku pomarańczowy - 5 łyżek
- Mąka bezglutenowa - 275 g
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Czekolada pokrojona na kawałeczki - 175 g
- *Ew. ale niekoniecznie skórka starta z 1 pomarańczy
Przygotowanie
Masło utrzeć w misce z cukrem na puszysta masę, wbić jaja, wlać jogurt i sok, wymieszać na gładką masę.
Do masy przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną – starannie wymieszać. Wsypać pokrojoną czekoladę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Wlać do foremek i piec ok. 20 – 25 min w temp. 190 stopni.
*Z połowy podanych ilości składników wychodzi ok. 12 muffinek. Są puszyste i nie są suche. Można zamrażać w zamrażarce, a potem pojedynczo rozmrażać na podwieczorki.