Mozzarella w kwiatach cukinii po włosku
- 3 porcje
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mozzarella - 1 szt.
- Kwiatki cukinii - 6 szt.
- 1 jajko
- 1/4-1/2 szklanki mąki bezglutenowej np. kukurydzianej
- sól
- olej
Przygotowanie
Kwiatki cukinii świeżo zerwane należy oczyścić i usunąć słupek.
Mozzarellę pokroić na 6 kawałków.
Z jajka, mąki i soli przygotować gęste ciasto naleśnikowe (rozmieszać tak, by nie było grudek oraz doprawić tak, by było dość słone).
Kawałki mozzarelli owijać kwiatkami cukinii, następnie maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Natychmiast po usmażeniu spożywać.
*Można też smażyć bez dodatku mąki, tylko w rozbełtanym i posolonym jajku.