Mini tortille z sałatką w sosie miodowo-musztardowym
- 2 porcje
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Tortille (10 sztuk):
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - 200 g
- Gorąca woda - ok. 250 ml
- Sól - 1 łyżeczka
Sałatka:
- Sałata masłowa - 1 szt.
- Papryka czerwona - 1 szt.
- Papryka żółta - 1 szt.
- Kukurydza w puszce - 170 g
- Czerwona fasola w puszce - 80 g
- Awokado - 1/2 szt.
Sos:
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Musztarda - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżka
- Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól
Przygotowanie
Tortille:
- Mąkę kukurydzianą wsypujemy do miski i łączymy z solą.
- Całość mieszamy łopatką i powoli wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę.
- Powstałe ciasto formujemy rękoma, do uzyskania plastycznej konsystencji i tworzymy kulę. (Jeśli ciasto przykleja się do rąk – dodajemy trochę mąki; jeśli jest zbyt sypkie – dodajemy odrobinę gorącej wody).
- Uformowaną kulę ciasta zostawiamy na 10-15 min. w misce i przykrywamy ją ściereczką.
- Po leżakowaniu, dużą kulę dzielimy na mniejsze po ok. 40 g i formujemy z nich placki.
- Tortille smażymy z obu stron na suchej patelni, do momentu zarumienienia.
Sałatka:
- Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na kawałki.
- Obie papryki kroimy w kostkę.
- Na sałacie układamy paprykę, kukurydzę i fasolę i awokado.
Sos:
- Sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę i miód mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku.
Smacznego 🙂