Mini tortille z sałatką w sosie miodowo-musztardowym

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Tortille (10 sztuk):

  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 200 g
  • Gorąca woda - ok. 250 ml
  • Sól - 1 łyżeczka

Sałatka:

  • Sałata masłowa - 1 szt.
  • Papryka czerwona - 1 szt.
  • Papryka żółta - 1 szt.
  • Kukurydza w puszce - 170 g
  • Czerwona fasola w puszce - 80 g
  • Awokado - 1/2 szt.

Sos:

  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól

Gdy mam dość tradycyjnego pieczywa, stawiam na tortille. Ciekawy i prosty lunch idealny do pudełka. Sałatkę można dowolnie modyfikować, ja akurat robię ją z tego, co mam pod ręką 🙂

Przygotowanie

Tortille:

  • Mąkę kukurydzianą wsypujemy do miski i łączymy z solą.
  • Całość mieszamy łopatką i powoli wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę.
  • Powstałe ciasto formujemy rękoma, do uzyskania plastycznej konsystencji i tworzymy kulę. (Jeśli ciasto przykleja się do rąk – dodajemy trochę mąki; jeśli jest zbyt sypkie – dodajemy odrobinę gorącej wody).
  • Uformowaną kulę ciasta zostawiamy na 10-15 min. w misce i przykrywamy ją ściereczką.
  • Po leżakowaniu, dużą kulę dzielimy na mniejsze po ok. 40 g i formujemy z nich placki.
  • Tortille smażymy z obu stron na suchej patelni, do momentu zarumienienia.

Sałatka:

  • Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na kawałki.
  • Obie papryki kroimy w kostkę.
  • Na sałacie układamy paprykę, kukurydzę i fasolę i awokado.

Sos:

  • Sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę i miód mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis