Mikołaj czekoladowy z metalowej formy

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 30 minut
  • Średnie

Składniki:

Narzędzia

  • Metalowa forma do mikołajów - min. 1 szt. (10cm wysokości)
  • Torebki PP BG (BOPP) 8x15 cm z atestem PZH - od 1 do 20 szt.
  • Opakowanie po czekoladzie (lub pergamin) - 1 szt.
  • Kubek do mikrofalówki (bez metalizacji) - 1 szt.
  • Tłuczek lub plastikowa szpatułka (do stukania) - 1 szt.
  • Deska i nóż - 1 kpl.
  • Długi patyczek lub pałeczka do chińszczyzny - 1 szt.
  • Prosty spodeczek na którym zmieści się forma - 1 szt.

Mikołaje

  • Czekolada gorzka Goplana - 2 rządki (30 g)
  • Czekolada mleczna Goplana - 4 rządki (60 g)
Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia (3 godzin).

Od autora

Chociaż do wykonania przepisu niezbędna jest mała metalowa forma (zasadniczo: nie do kupienia), to przepis ten może służyć za inspirację: jak rozpuszczać czekoladę i jak robić z niej odlewy puste w środku. Każda czekolada ma swoją lepkość, więc przy innym producencie trzeba będzie na nowo pobawić się z proporcjami oraz czasem.

Uwagi

Do czekolady bezglutenowej i bezlaktozowej potrzebny będzie zupełnie inny sposób plastyfikacji. Mikołaje szczelnie zamknięte w torebce polipropylenowej można przechowywać nawet rok (tylko proszę spisać też datę ważności z tabliczki czekolady), ale bez torebki przetrwają zaledwie kilka dni. Forma musi być idealnie czysta, bo inaczej czekolad do niej przywrze. Nie eksperymentowałem z formami silikonowymi, choć na pewno taką formę jest dużo łatwiej samemu wykonać.

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekać i wrzucić do kubka;
  2. Kubek wstawić mimośrodowo do mikrofalówki;
  3. Mikrofalówkę ustawić na rozmrażanie przez 2,5 minuty (dokładnie, bo przegrzaną czekoladę trzeba będzie na nowo temperować);
  4. Czekoladę bardzo porządnie rozmieszać (by rozpuścić bądź rozetrzeć wszelkie grudki) i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia;
  5. Czekoladę wlać do formy;
  6. Formę intensywnie ostukiwać tłuczkiem, rękojeścią lub plastikową szpatułką przez 2-3 minuty (aż do pozbycia się pęcherzyków powietrza);
  7. Na folię po czekoladzie (lub pergamin) wylać czekoladę z formy przebijając patyczkiem część nożną (uwaga aby nie dotknąć ścianki);
  8. Formę ustawić na spodeczku i wstawić do lodówki na 3 godziny;
  9. Zdjąć sprężyny z formy i delikatne rozwarstwić ją nożem;
  10. Wyjąć mikołaja z formy i włożyć do atestowanej torebki z polipropylen orientowanego dwuosiowo (biaxially oriented polypropylene);
  11. Formę umyć obustronnie szczotką pod ciepłą wodą.

Oceń ten przepis