Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia (3 godzin).
Od autora
Chociaż do wykonania przepisu niezbędna jest mała metalowa forma (zasadniczo: nie do kupienia), to przepis ten może służyć za inspirację: jak rozpuszczać czekoladę i jak robić z niej odlewy puste w środku. Każda czekolada ma swoją lepkość, więc przy innym producencie trzeba będzie na nowo pobawić się z proporcjami oraz czasem.
Uwagi
Do czekolady bezglutenowej i bezlaktozowej potrzebny będzie zupełnie inny sposób plastyfikacji. Mikołaje szczelnie zamknięte w torebce polipropylenowej można przechowywać nawet rok (tylko proszę spisać też datę ważności z tabliczki czekolady), ale bez torebki przetrwają zaledwie kilka dni. Forma musi być idealnie czysta, bo inaczej czekolad do niej przywrze. Nie eksperymentowałem z formami silikonowymi, choć na pewno taką formę jest dużo łatwiej samemu wykonać.
Przygotowanie
- Czekoladę posiekać i wrzucić do kubka;
- Kubek wstawić mimośrodowo do mikrofalówki;
- Mikrofalówkę ustawić na rozmrażanie przez 2,5 minuty (dokładnie, bo przegrzaną czekoladę trzeba będzie na nowo temperować);
- Czekoladę bardzo porządnie rozmieszać (by rozpuścić bądź rozetrzeć wszelkie grudki) i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia;
- Czekoladę wlać do formy;
- Formę intensywnie ostukiwać tłuczkiem, rękojeścią lub plastikową szpatułką przez 2-3 minuty (aż do pozbycia się pęcherzyków powietrza);
- Na folię po czekoladzie (lub pergamin) wylać czekoladę z formy przebijając patyczkiem część nożną (uwaga aby nie dotknąć ścianki);
- Formę ustawić na spodeczku i wstawić do lodówki na 3 godziny;
- Zdjąć sprężyny z formy i delikatne rozwarstwić ją nożem;
- Wyjąć mikołaja z formy i włożyć do atestowanej torebki z polipropylen orientowanego dwuosiowo (biaxially oriented polypropylene);
- Formę umyć obustronnie szczotką pod ciepłą wodą.