Migdałowe kieszonki schabowe

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 50 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Schab bez kości - 1 kg
  • Sok z cytryny
  • Ser żółty - kilka plasterków
  • Boczek - kilka cienkich plasterków
  • Papryka marynowana
  • Płatki migdałowe
  • Czosnek
  • Jajko - 2 sztuki
  • Mąka bezglutenowa - 4 łyżki
  • Pieprz
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Oregano
  • Bazylia
  • Olej
  • Wykałaczki

Przygotowanie

Schab opłukać, osuszyć i pociąć na grube plastry. Mięso skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i wysmarować nim kotlety. W każdym kawałku mięsa zrobić wzdłuż nacięcie uważając, by nie przeciąć kotleta do końca (w ten sposób zrobimy kieszonkę). Mięso (w środku oraz na zewnątrz) posolić i popieprzyć, posypać bazylią i oregano. W każdej kieszeni umieścić paprykę marynowaną owiniętą cienkim plasterkiem boczku i sera. Kieszonki można zamknąć wykałaczkami. Do roztrzepanego jajka dodać trochę startej na drobnej tarce gałki muszkatołowej. Następnie każdy kotlet obtoczyć w jajku i w mące bezglutenowej, a następnie w płatkach migdałów. Smażyć na oleju na złocisty kolor.

 

Oceń ten przepis