Migdałowe kieszonki schabowe
- 4 porcje
- 50 minut
- Łatwe
Składniki:
- Schab bez kości - 1 kg
- Sok z cytryny
- Ser żółty - kilka plasterków
- Boczek - kilka cienkich plasterków
- Papryka marynowana
- Płatki migdałowe
- Czosnek
- Jajko - 2 sztuki
- Mąka bezglutenowa - 4 łyżki
- Pieprz
- Sól
- Gałka muszkatołowa
- Oregano
- Bazylia
- Olej
- Wykałaczki
Przygotowanie
Schab opłukać, osuszyć i pociąć na grube plastry. Mięso skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i wysmarować nim kotlety. W każdym kawałku mięsa zrobić wzdłuż nacięcie uważając, by nie przeciąć kotleta do końca (w ten sposób zrobimy kieszonkę). Mięso (w środku oraz na zewnątrz) posolić i popieprzyć, posypać bazylią i oregano. W każdej kieszeni umieścić paprykę marynowaną owiniętą cienkim plasterkiem boczku i sera. Kieszonki można zamknąć wykałaczkami. Do roztrzepanego jajka dodać trochę startej na drobnej tarce gałki muszkatołowej. Następnie każdy kotlet obtoczyć w jajku i w mące bezglutenowej, a następnie w płatkach migdałów. Smażyć na oleju na złocisty kolor.