Mięsko na patyczkach z woka

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • Trudne

Składniki:

Narzędzia

  • Wok (może być mały) - 1 szt. (zamiast woka może być patelnia + garnek, ale uzyskamy inny smak)
  • Garnek do gotowania ryżu - 1 szt. (może być też mały garnek z pokrywką)
  • Miarka do ryżu oraz wody (najlepiej 160 ml) - 1 szt.
  • Coś do mieszania, np. drewniana łopatka - 1 szt.
  • Deska do krojenia mięsa (najlepiej czerwona) - 1 szt.
  • Deska do siekania warzyw (najlepiej zielona) - 1 szt.
  • Nóż do mięsa - 1 szt.
  • Nóż do warzyw - 1 szt.
  • Osełka do noża do mięsa - 1 szt.
  • Siekacz do ziół (opcjonalnie) - 1 szt.
  • Łopatka do ryżu (np. plastikowa łyżka) - 1 szt.
  • Łyżka i łyżeczka do odmierzania przypraw - 1 kpl.
  • Miseczka do roztarcia/rozmieszania sosu - 1 szt.
  • "Patyczki", czyli chińskie pałeczki - 4 pary (choć można też jeść widelcem)

Mięso

  • Polędwica wołowa (lub rostbef lub pierwsza krzyżowa) - ok. 0,45 kg

Warzywa

  • Groszek cukrowy (może być też zwykły groszek, albo zielona fasolka, ale da inny smak) - 1/8 kg
  • Biały czosnek (drobno siekany) - 1 łyżka (1 ząbek)
  • Świeży imbir (drobno siekany) - 1 łyżka (ok. 6 plasterków)

Sypkie

  • Cukier trzcinowy (ostatecznie biały) - 1 łyżka (5 g)
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - ½ łyżeczki (mniej niż 1 g)
  • Biały ryż basmati (lub podobny) - 160 ml (ok. 160 g)

Płynne

  • Olej roślinny - 1 łyżka
  • Wytrawna sherry, np. Lustau Manzanilla Papirusa (może być też wytrawne białe wino, ale da inny smak) - 2 łyżki

Przyprawy

  • Bezglutenowy sos sojowy np. Kikkoman Tamari (może być też House of Asia, ale da inny smak) - 3 łyżki

Dzieci to lubią! Dorośli też.

Przygotowanie

  1. Niepłukany ryż zalej dwukrotną ilością wody i zostaw na małym ogniu na 20 minut.
  2. Naostrz nóż do mięsa (będzie dużo łatwiej je pokroić). Umyj i wytrzyj do czysta.
  3. Obierz i posiekaj imbir oraz czosnek.
  4. Mocno schłodzone mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry i wygodne paseczki usuwając wszelkie żyłki oraz błonki.
  5. W miseczce wymieszaj sos sojowy, wino, cukier i mąkę kukurydzianą.
  6. W nagrzanym woku (lub patelni) rozgrzej olej, wsyp imbir i czosnek, podsmażaj przez ½ minuty ciągle mieszając, dodaj paski mięsa i smaż mieszając przez 2 minuty (do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron).
  7. Dodaj groszek i smaż mieszając jeszcze przez 2-3 minuty.
  8. Zmniejsz ogień i wlej przygotowany sos. Zagotuj stale mieszając. Zmiejsz ogień na najmniejszy i trzymaj na ogniu aż sos wyraźnie zgęstnieje.
  9. Ryż wyłącz gdy cała woda odparuje. Wyjmij z garnka plastikową łopatką.

Sposób podania

Natychmiast (z ryżem) lub odgrzewane w mikrofali (nadaje się do pracy).

Oceń ten przepis