Mięsko na patyczkach z woka
- 4 porcje
- 40 minut
- Trudne
Składniki:
Narzędzia
- Wok (może być mały) - 1 szt. (zamiast woka może być patelnia + garnek, ale uzyskamy inny smak)
- Garnek do gotowania ryżu - 1 szt. (może być też mały garnek z pokrywką)
- Miarka do ryżu oraz wody (najlepiej 160 ml) - 1 szt.
- Coś do mieszania, np. drewniana łopatka - 1 szt.
- Deska do krojenia mięsa (najlepiej czerwona) - 1 szt.
- Deska do siekania warzyw (najlepiej zielona) - 1 szt.
- Nóż do mięsa - 1 szt.
- Nóż do warzyw - 1 szt.
- Osełka do noża do mięsa - 1 szt.
- Siekacz do ziół (opcjonalnie) - 1 szt.
- Łopatka do ryżu (np. plastikowa łyżka) - 1 szt.
- Łyżka i łyżeczka do odmierzania przypraw - 1 kpl.
- Miseczka do roztarcia/rozmieszania sosu - 1 szt.
- "Patyczki", czyli chińskie pałeczki - 4 pary (choć można też jeść widelcem)
Mięso
- Polędwica wołowa (lub rostbef lub pierwsza krzyżowa) - ok. 0,45 kg
Warzywa
- Groszek cukrowy (może być też zwykły groszek, albo zielona fasolka, ale da inny smak) - 1/8 kg
- Biały czosnek (drobno siekany) - 1 łyżka (1 ząbek)
- Świeży imbir (drobno siekany) - 1 łyżka (ok. 6 plasterków)
Sypkie
- Cukier trzcinowy (ostatecznie biały) - 1 łyżka (5 g)
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - ½ łyżeczki (mniej niż 1 g)
- Biały ryż basmati (lub podobny) - 160 ml (ok. 160 g)
Płynne
- Olej roślinny - 1 łyżka
- Wytrawna sherry, np. Lustau Manzanilla Papirusa (może być też wytrawne białe wino, ale da inny smak) - 2 łyżki
Przyprawy
- Bezglutenowy sos sojowy np. Kikkoman Tamari (może być też House of Asia, ale da inny smak) - 3 łyżki
Przygotowanie
- Niepłukany ryż zalej dwukrotną ilością wody i zostaw na małym ogniu na 20 minut.
- Naostrz nóż do mięsa (będzie dużo łatwiej je pokroić). Umyj i wytrzyj do czysta.
- Obierz i posiekaj imbir oraz czosnek.
- Mocno schłodzone mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry i wygodne paseczki usuwając wszelkie żyłki oraz błonki.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, wino, cukier i mąkę kukurydzianą.
- W nagrzanym woku (lub patelni) rozgrzej olej, wsyp imbir i czosnek, podsmażaj przez ½ minuty ciągle mieszając, dodaj paski mięsa i smaż mieszając przez 2 minuty (do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron).
- Dodaj groszek i smaż mieszając jeszcze przez 2-3 minuty.
- Zmniejsz ogień i wlej przygotowany sos. Zagotuj stale mieszając. Zmiejsz ogień na najmniejszy i trzymaj na ogniu aż sos wyraźnie zgęstnieje.
- Ryż wyłącz gdy cała woda odparuje. Wyjmij z garnka plastikową łopatką.
Sposób podania
Natychmiast (z ryżem) lub odgrzewane w mikrofali (nadaje się do pracy).