Miękkie kopytka

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 1 godzina 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ziemniak, ugotowany - 1 kg
  • Mąka bezglutenowa - 2 szklanki
  • Sól - 1 szczypta
  • Żółtko jajka - 2 sztuki
  • Oliwa - 2 łyżeczki

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, zmielić. Na stolnicę przesiać mąkę bezglutenową, dodać zmielone ziemniaki, szczyptę soli, zrobić dołek w masie, dodać tylko żółtka i oliwę. Wyrobić jednolite ciasto. Gdy masa jest rzadka, dodać mąkę bezglutenową.

Uformować długi wałek grubości palca i kroić pod skosem 2 cm kawałki. Kopytka wrzucić do osolonej gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe. Wyjąć z wody i odcedzić na sitku.

Na talerzu polewamy roztopioną słoniną lub smażoną cebulką.

Zimne kopytka można podsmażyć na gorącym tłuszczu, dodać jajko, sól wymieszać i pyszne jak ze zdjęcia kopytka gotowe!

Smacznego!

Oceń ten przepis