Miękkie kopytka
- 4 porcje
- 1 godzina 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ziemniak, ugotowany - 1 kg
- Mąka bezglutenowa - 2 szklanki
- Sól - 1 szczypta
- Żółtko jajka - 2 sztuki
- Oliwa - 2 łyżeczki
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować, zmielić. Na stolnicę przesiać mąkę bezglutenową, dodać zmielone ziemniaki, szczyptę soli, zrobić dołek w masie, dodać tylko żółtka i oliwę. Wyrobić jednolite ciasto. Gdy masa jest rzadka, dodać mąkę bezglutenową.
Uformować długi wałek grubości palca i kroić pod skosem 2 cm kawałki. Kopytka wrzucić do osolonej gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe. Wyjąć z wody i odcedzić na sitku.
Na talerzu polewamy roztopioną słoniną lub smażoną cebulką.
Zimne kopytka można podsmażyć na gorącym tłuszczu, dodać jajko, sól wymieszać i pyszne jak ze zdjęcia kopytka gotowe!
Smacznego!