Mazurek z nutą pomarańczy

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 12 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto

  • Mąka bezglutenowa do wypieku ciast – 1 i 1/2 szklanki
  • Cukier puder – 1/3 szklanki
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Masło – 1/2 kostki

Mus pomarańczowy

  • Pomarańcze świeże – 5 sztuk
  • Cukier waniliowy bezglutenowy – 1 opakowanie

Dodatki

  • Biała czekolada – 1/2 tabliczki
  • Migdały blanszowane – 1 garść
  • Suszona żurawina – 1 garść

Wśród wypieków Wielkanocnych na świątecznym stole niewątpliwie musi znaleźć się mazurek. Oto propozycja ciasta na kruchym spodzie z nutą kwaskowej pomarańczy oraz słodkimi dodatkami. Dla tych, którzy lubią połączenie tradycji z nowoczesnością i słodyczy z kwaśnością.

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, jajko i posiekane masło. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blachę o wymiarach 30×24 cm. Z pozostałej 1/3 ciasta formujemy wałki i wykładamy nimi brzegi formy, lekko przygniatamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.

Mus pomarańczowy:

Pomarańcze obieramy ze skórki, tak, aby pozostawić jak najmniej białej części. Kroimy na mniejsze kawałki, dosypujemy cukier i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mus przelewamy garnka, gotujemy ok. 45 min aż do odparowania nadmiaru soku i zgęstnienia.

Na upieczone i wystudzone ciasto przekładamy zgęstniały, wystudzony mus, w taki sposób, by nie przykryć brzegów. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowany mus posypujemy migdałami i żurawiną oraz polewamy czekoladą.

Oceń ten przepis