Mazurek z nutą pomarańczy
- 12 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Ciasto
- Mąka bezglutenowa do wypieku ciast – 1 i 1/2 szklanki
- Cukier puder – 1/3 szklanki
- Żółtko – 1 sztuka
- Jajko – 1 sztuka
- Masło – 1/2 kostki
Mus pomarańczowy
- Pomarańcze świeże – 5 sztuk
- Cukier waniliowy bezglutenowy – 1 opakowanie
Dodatki
- Biała czekolada – 1/2 tabliczki
- Migdały blanszowane – 1 garść
- Suszona żurawina – 1 garść
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, jajko i posiekane masło. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blachę o wymiarach 30×24 cm. Z pozostałej 1/3 ciasta formujemy wałki i wykładamy nimi brzegi formy, lekko przygniatamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.
Mus pomarańczowy:
Pomarańcze obieramy ze skórki, tak, aby pozostawić jak najmniej białej części. Kroimy na mniejsze kawałki, dosypujemy cukier i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mus przelewamy garnka, gotujemy ok. 45 min aż do odparowania nadmiaru soku i zgęstnienia.
Na upieczone i wystudzone ciasto przekładamy zgęstniały, wystudzony mus, w taki sposób, by nie przykryć brzegów. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowany mus posypujemy migdałami i żurawiną oraz polewamy czekoladą.