Mazurek z kajmakiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 1 godzina 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mąka migdałowa - 15 dag
  • Mieszanka mąk bezglutenowych do ciast - 15 dag
  • Masło - 1 kostka
  • Jajko - 1 sztuka
  • Żółtko - 1 sztuka
  • Cukier - 7 dag
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Bakalie wg upodobania (u mnie migdały i rodzynki) - 2 garście
  • 1 puszka masy kajmakowej/krówkowej bezglutenowej

Mazurek ten jest bardzo łatwym, szybkim i smacznym ciastem, powstałym po przerobieniu glutenowego przepisu podanego mi przez mamę. Najwięcej czasu zajmuje chłodzenie kruchego ciasta w lodówce.

Przygotowanie

Wymieszać sypkie składniki, dodać masło, jajo i żółtko, dodać bakalie wg upodobania (u mnie płatki migdałowe i namoczone w wodzie rodzynki), szybko ręcznie zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.

Po godzinie wylepić ciastem foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec z termoobiegiem 30 minut.

Po upieczeniu wystudzone ciasto posmarować bezglutenową masą kajmakową z puszki, ozdobić bakaliami, włożyć do lodówki.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis