Mazurek z kajmakiem
- 10 porcji
- 1 godzina 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mąka migdałowa - 15 dag
- Mieszanka mąk bezglutenowych do ciast - 15 dag
- Masło - 1 kostka
- Jajko - 1 sztuka
- Żółtko - 1 sztuka
- Cukier - 7 dag
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Bakalie wg upodobania (u mnie migdały i rodzynki) - 2 garście
- 1 puszka masy kajmakowej/krówkowej bezglutenowej
Przygotowanie
Wymieszać sypkie składniki, dodać masło, jajo i żółtko, dodać bakalie wg upodobania (u mnie płatki migdałowe i namoczone w wodzie rodzynki), szybko ręcznie zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Po godzinie wylepić ciastem foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec z termoobiegiem 30 minut.
Po upieczeniu wystudzone ciasto posmarować bezglutenową masą kajmakową z puszki, ozdobić bakaliami, włożyć do lodówki.
Smacznego 🙂