Mazurek wiśniowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 10 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 100g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko

Frużelina wiśniowa:

  • 400g wiśni
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru

Dodatkowo

  • Tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Zagnieść ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 22 cm. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut, aż się zarumieni. Ostudzić.

Frużelina wiśniowa:

Wiśnie podgrzać z cukrem. Odlać trochę syropu i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka z wiśniami, energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Frużelina powinna swoją konsystencją przypominać kisiel.

Na ostudzone ciasto wyłożyć ciepłą frużelinę wiśniową (zimną ciężko będzie rozsmarować po cieście). Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować mazurka.

Oceń ten przepis